Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară

A A A

Unele particularități ale organizării alimentației vacilor de lapte în perioada de vară

Published on: Thu, 06/22/2023 - 08:53

 

 

        În perioada de vară, la fermele de taurine de lapte cu tehnologii tradiționale, baza rației este  constituită din masa verde de pe pășune sau din plante furajere cosite.

În acest caz, pentru o balansare bună a rației, trebuie de luat în considerație că plantele verzi, mai cu seamă cele tinere, conțin un nivel înalt de proteine și așa substanțe minerale precum Ca (calciu) și K (sodiu), dar sunt sărace în Zahăr, P (fosfor) și Na (natriu). 

Pentru a întreține nivelul cuvenit a raportului zahăr: proteină (norma fiind de 0,8-1,0 : 1,00) în rația zilnică se va introduce 0,5-0,8 kg/cap de melasă.

Problema nutriției minerale este foarte importantă deoarece conținutul ridicat de potasiu în plantele verzi duce la un disbalanță între potasiu și sodiu (norma fiind de 3-4 : 1) fiindcă în plantele verzi acest raport poate ajunge valoarea de 20 : 1. Pentru prevenirea dereglărilor aduse de surplusul de potasiu este necesar de utilizat sarea de bucătărie, norma zilnică va constitui 100 – 150 g/cap, care va fi introdusă în partea concentrată a rației. De asemenea este recomandat să folosim adăugător, la discreție, sarea în formă de drob sau brichete pentru ca animalele singure să-și poată satisface cerințele individuale. În acest scop se mai poate de utilizat și bicarbonatul de sodiu (soda alimentară) în cantități de 100–200g/cap/zi. 

  

Asigurarea condițiilor pentru alimentația vacilor în perioada de vară

 

Conținutul sporit de calciu în plantele verzi condiționează necesitatea includerii în rații (100-120 g/cap/zi) a suplimentelor minerale cu un conținut sporit de fosfor  așa ca fosfatul monocalcic sau fosfatul bisodic care conțin 21-24% de fosfor. Concomitent, din rație se vor exclude adausurile minerale cu un conținut sporit de calciu - așa ca creta, calciul vitaminizat sau calcarul.

Perioada de vară se caracterizează prin temperaturi ridicate ale mediului ambiant care influențează negativ pofta de mâncare și nivelul de ingerare a furajelor deoarece zona de confort termic la vacile de lapte se află între 5-15 oC, temperaturi care semnificativ  sunt depășite în perioada de vară. Problema dată poate fi soluționată prin hrănirea  sau pășunatul vacilor în orile de dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute.

 

Protecția vacilor pe timp de caniculă

 

Un lucru foarte important este asigurarea, la discreție, a animalelor cu apă  calitativă. Aici este necesar să menționăm că laptele, în componența sa, conține în jur de 87% apă, iar la producerea 1 litru de lapte vacile consumă 3-4 litri de apă și, respectiv, insuficiența de apă duce la scăderea rapidă (în aceiași zi) a nivelului de productivitate.

!!! Pentru mai multe detalii (informații) doritorii pot adresa intrebări la adresa electronică a Institutului si/sau apela direct către specialiștii-nutriționiști ai Institutului.

e-mail: izmv1956@gmail.com;

tel: 022-359-350; 022-359-521; 079576064.                      

Imagine: